Tvättstuga i ett privat hus

För de som bor i lägenhet är det inte ovanligt att ha en gemensam tvättstuga som alla boende bokar tid till och använder, men för dig som bor i ett eget hus eller som ändå har tillräckligt utrymme i hemmet är en privat tvättstuga en populär lösning. När du ska inreda hemmet är det viktigt att även prioritera tvättstugan och planera den rätt, och detta är något som inte egentligen behöver vara svårt. På den här sidan får du all den information och alla tips du behöver för att planera tvättstuga; rätt val och få ut så mycket av din tvättstuga som möjligt baserat på dina behov.

Smarta lösningar för liten tvättstuga

Har du enbart en liten tvättstuga med mindre golvutrymme? Det behöver inte vara något problem, då det finns många kompakta lösningar som säkerställer att du utnyttjar rummet till fullo. En praktisk lösning är en kombinationsmaskin – det vill säga en maskin som agerar både tvättmaskin och torktumlare i ett – medan en annan är att skaffa en toppmatad maskin. Se även till att skaffa torkställ som går att fälla och tar liten plats när det inte används, eller linor längs taket, samt en fällbar strykbräda.

Stor tvättstuga - Mer arbetsyta

För dig som har en stor tvättstuga gäller det istället att dra nytta av detta och att till fullo använda möjligheterna till stor arbetsyta. Till exempel är det en bra idé att ha en arbetsbänk med yta för vikning och plantorkning, möjligheter till förvaring av ren och smutsig tvätt, och skåp där du kan förvara tvättmedel och andra tillbehör. Du kan hitta tillbehör till tvättstugan i många butiker. VVS Home är ett bra ställe att hitta olika typer av VVS-produkter. De har ett brett utbud av VVS-produkter, till exempel praktiska tvättstuga tillbehör som tvättkorgar och tvättställningar och även VVS reservdelar. Det kan här också vara en bra idé att ha separata tvättmaskiner och torktumlare (eller torkskåp), och du kan ha mer stabila och permanenta torkställ som alltid är tillgängliga att hänga tvätt från.

Planera tvättstuga på rätt sätt

När du ska renovera, bygga eller inreda är det viktigt att du ska planera tvättstuga på rätt sätt från början. Nedan följer några bra tips och förslag som du bör ha i åtanke när du börjar designa tvättstuga för att få ett så bra resultat som möjligt.

1

Tänk praktiskt

När du planera tvättstuga är det viktigaste alltid att tänka praktiskt: vad behöver du minst ha med i tvättstugan? Hur mycket utrymme har du? Hur kommer du att använda den, och vad ska du göra för att förenkla detta så mycket som möjligt? Se till exempel till så att du enkelt kan komma åt allt du behöver, så att området kring torkställen är väl ventilerat, och så att maskiner som är högljudda eller vibrerar mycket vid användning står mot rätt vägg för att störa så lite som möjligt.

2

Val av material till tvättstugan

När du ska bygga eller renovera tvättstuga är det också viktigt att fundera på vilka material du använder till golven och väggarna. Släta material som inte är alltför porösa eller benägna att suga upp vätskor är praktiska i våtrum som tvättstugan och badrummet då de går lätt att torka av och rengöra, och är därför ofta det allra bästa alternativet. Tänk dock också på det estetiska, och gör en avvägning – allra bäst är det så klart om du kan hitta ett praktiskt alternativ som också ser tilltalande ut.

3

Glöm inte teknikutrustning

Något som är viktigt att ha med i beräkningen är att du med allra största sannolikhet kommer att använda dig av mycket elektrisk utrustning i tvättstugan. Se därför till att ta kontakt med en elektriker och planera med många eluttag som räcker till såväl de fast monterade vitvarorna som till sådant som dammsugare – gärna mer än du tror dig behöva, då du oväntat kan behöva ta in fler maskiner. Ta också med installationen av ventilation och värmepump i beräkningen redan från början. Ta en titt på Billigt El & VVS som erbjuder ett brett sortiment av VVS-produkter. I deras utbud kan du till exempel hitta lösningar för tvättstuga ventilation.

En viktig detalj i badrum eller tvättstuga är en luftavfuktare som minskar oönskad fukt och förbättrar inomhusklimatet. Du kan hitta olika modeller av luftavfuktare till tvättstuga hos VVS Home, som erbjuder ett brett sortiment av VVS-produkter för tvättstuga, badrum och kök.

4

Belysning i tvättstuga

Bra belysning är viktigt i alla rum i hemmet, men i rum där du arbetar och behöver kunna se vad du håller på med är det särskilt viktigt. Se därför till att planera belysning i tvättstugan efter hur du planerar att använda den, med både allmänbelysning och lampor som lyser upp arbetsytor samt området kring tvättmaskin och torktumlare. Tänk på att det i ett våtrum kan bli fuktigt, och att det därför är viktigt att välja belysning med kapslingsklass på IP20 eller bättre. Det är bra att köpa lampor som är utformade för fuktiga miljöer, därför är badrumsbelysning lämplig även för tvättstugan. Du kan hitta fler alternativ för effektiv belysning i tvättstuga hos vvsobadrum.se. De erbjuder ett brett sortiment av produkter som passar för rum där det finns vatten och fukt.

5

Skapa rätt stil med tvättstuga inredning

Inredningen av ett så praktiskt rum som tvättstugan bör så klart ha själva användningen som högsta prioritet – men tvättstugan är likväl ett rum i hemmet som används ofta, och därför är det rekommenderat att också tänka trevnad. Du kan till och med lägga till en badrumsmatta för att skapa en mysig atmosfär i tvättstugan. Hemtextilexperten Classic Collection har till exempel några fantastiska alternativ för badrumsmattor som också kan användas som matta till tvättstuga.

Det är inte ovanligt att inreda tvättstuga som om den vore en del av köket, och att använda sig av återkommande material, färger och skåp för att hemmet ska fungera bättre visuellt som helhet. Fundera även på att använda sådant som smarta förvaringsmöbler för att kombinera nytta med hemtrevnad.

Bästa tips för att planera tvättstuga

  • Placera tvättmaskinen och torktumlaren högre för att göra den mer ergonomisk.
  • Kakel är ett praktiskt material i tvättstugan och badrummet, det är vattenavvisande och lätt att rengöra.
  • Ha ett skåp med inbyggd strykbräda - tvättstugan kommer att se snygg ut och du kommer att ha enkel tillgång till strykbrädan.
  • Om du har utrymme är det bra att ha en arbetsbänk för att sortera och vika kläder.
  • Ha flera tvättkorgar för att göra det lättare att sortera tvätten efter färg eller tyg.
  • Belysning i tvättstuga måste vara tillräckligt ljus för att göra det lättare att hantera tvätten.