Guide: Tvätta skor i tvättmaskin

Är dina skor i behov av att rengöras? Det kan då gå bra att tvätta dem – men det finns några förutsättningar som du behöver ha i åtanke innan du börjar, och några metoder som du bör följa för att skydda såväl skorna som tvättmaskinen. Testverket.se har också listat några praktiska tips för att tvätta dina skor i tvättmaskinen, så du kan kolla deras sida också!

På den här sidan kan du läsa om hur kan man tvätta skor i tvättmaskin och vad du ska tänka på, och vad som gäller för tvätt av olika typer av skor i tvättmaskinen – det är faktiskt inte alls svårt, så länge du läser på och följer instruktionerna noga.

Tvättinstruktioner för olika typer av skor

Olika typer av skor går olika bra att tvätta i tvättmaskin: exempelvis går bomull, syntet och konstfiber normalt sett bra att tvätta i tvättmaskin, medan skor av läder och mocka riskerar att krympa eller på annat sätt ta skada av det, och aldrig bör tvättas i maskin.

Är du ändå osäker, känns din skomodell som ett gränsfall, eller är du osäker på vilket material de är gjorda i? Kolla i ett första steg upp om det finns tvättinstruktioner på själva skorna, och följ i så fall dessa. Om inte detta finns rekommenderas du att söka på tillverkarens webbsida för att se om det finns information att tillgå där.

Tvätta skor i maskin – 3 tips

Även om dina skor inte är av läder eller mocka finns det några tips som du bör ha med dig när du maskintvättar dem, som du kan läsa om nedan:

1

Följa skornas skötsel- eller tvättråd

Det allra viktigaste är att titta upp vilka skötsel- och tvättråd som finns för dina skor. I vissa fall finns detta på själva skon eller skokartongen, men i andra fall kan det vara nödvändigt att besöka tillverkarens webbsida och leta efter informationen där. För vissa skor står det att de enbart bör handtvättas, men efter eget omdöme kan det gå bra att maskintvätta dessa i ett fintvättprogram. Tänk även på att aldrig tvätta skor i mer än 30 grader, för att undvika att skorna tar skada, och att lufttorka dem efteråt istället för till exempel torktumlare.

2

Förbered skorna inför tvätt

Släng inte bara in skor i tvättmaskin och kör, utan se till att förbereda dem innan – både för skornas skull och för maskinens. I detta ingår att du plockar bort skosnörena och eventuella innersulor först, men också att du använder fläckborttagningsmedel för att bli kvitt fläckar innan du kör igång med tvättmaskinen. Se också till att noga borsta av sulorna på skorna, så att du inte får med dig grus eller annat in i maskinen, som annars kan lossna under tvättprogrammet.

3

Skydda tvättmaskinen

Det är inte bara skorna som måste skyddas och behandlas på rätt sätt, utan du bör också förbereda för att skydda tvättmaskinen, då skor ju är hårdare än kläder och annars kan riskera att skada trumman. Ett tips som rekommenderas är att lägga skorna i en tvättpåse, och att tvätta skorna tillsammans med handdukar eller badlakan: på så vis kan dessa agera stötdämpare och minska risken för skador. De dämpar dessutom ljudet som annars lär förekomma när du maskintvättar skor.