Miljövänliga tvättmaskiner

Att tvätta kläder är en vardaglig uppgift som vi alla måste göra regelbundet. Även om du kanske inte tänker så mycket på det, har tvätten en större påverkan på miljön än vad du förmodligen tror. Visste du att ett enda syntetiskt plagg tvättat i en hushållstvättmaskin avger omkring 1900 enskilda fibrer, vilket kan hamna i våra hav? Dessa föroreningar kan sedan hamna i livsmedelskedjan och även komma in i våra system.

Detta är bara en av konsekvenserna av att vi tvättar våra kläder i tvättmaskiner. Förutom att förorena våra vattensystem, bidrar tvätten också till ett betydande kolavtryck, vilket orsakar stort vatten- och energibortfall. Men tvätta måste vi, så därför är det superviktigt att, när man ska köpa en ny tvätmaskin välja en som är bra för miljön. Vi har sammanställt en lista på de modeller som är minst påverkan på miljön  för att underlätta för dig att göra ett bra miljövänligt val! 

 

Saker man ska tänka på när man vill tvätta  miljövänligt

Från att välja kläder som inte avger mikroplaster till att välja naturliga tvättmedel, det finns mycket man kan göra för att påverka hur miljövänlig tvättningen är. 

Kläderna som vi tvättar och använder varje dag tänker vi inte så ofta på att de faktiskt kan ha en stor påverkan på klimatet, men den senaste forskningen visar tvärtom. 

Med varje tvätt av syntetiska tyger friges tusentals plastpartiklar, vilket leder till en enorm förorening av vattendragen. Nu har det visat sig att vi dricker den plasten, i en studie av kranvatten i olika länder har de hittat att 83% av proverna förorenades med plastfibrer!

Ett mer miljövänligt förhållningssätt till tvätt är avgörande för människors och planetens hälsa, så se över våra enkla steg för hur man tar ett större ansvar för miljön genom att tvätta miljövänligt!

1. Köp kläder som inte kommer avge plastmikrofiber!

Vid köp av nya kläder, undvik petroleumsbaserad syntetik inklusive polyester och nylon, som är plast som avger tusentals mikrofiber vid varje tvättning. Dessa är för små för att fångas av avloppsreningsverk, så de förorenar våra sjöar och hav – rapporterar en ny studie från New South Wales. De uppskattar att cirka 1900 enskilda fibrer kan frisläppas från ett syntetiskt klädesplagg vid varje tvätt.

2. Tvätta mindre och använd naturliga tvättmedel!

Upp till 25% av varje plaggs koldioxidavtryck kommer från det sätt vi tvättar och tar hand om klädesplagget. Och nio av 10 klädesplagg hamnar i soporna långt innan de borde, ofta för att de har tvättats för många gånger, vilket ofta leder till att de blivit förstörda genom färgning, krympning eller passformen har ändrats. 

En enkel lösning är att inte tvätta lika ofta. Självklart behöver saker som underkläder och strumpor tvättas efter varje användning, men kläder som inte sitter direkt på vår hud – som jackor, tröjor och jeans – kan bäras fem eller flera gånger innan du behöver tvätta dem!

Tvättmedel, blekmedel och mjukgörare behöver noggrant undersökas också. Många produkter innehåller natriumlaurinsulfat och optiska ljusmedel, både hudirriterande och konstgjorda dofter, vanligtvis härledda från petrokemikalier – som vi inte heller vill få ut i vattensystemet. 

3. Använd en tvättmaskin med låg vattenförbrukning och undvik kemtvätt! 

Tyngdkraften är din vän när det gäller lågtryckstvätt. Förladdnings tvättmaskiner, som kontinuerligt torkar kläder uppåt före tyngdkraften drar partiet tillbaka ner i tvättvatten, använder mycket mindre energi och vatten samtidigt som kläderna rengörs mer effektivt. Frontmatade tvättmaskiner är i allmänhet dyrare och har längre tvättcykler än toppmatade, men investeringen är värt det.  Tvättning i kallt vatten kan också minska energikostnaderna med så mycket som 80%.

Låt inte allt vatten springa rinna direkt ner i avloppet. Den genomsnittliga svenska hushållet kan återanvända cirka 1 500 liter vatten varje vecka! Kanske något för trädgårdsmästare om vill spara på vattenräkningen! Dock viktigt att du endast använder naturliga tvättmedel! Du kan ställa in ett enkelt avledningssystem med slangar – men kontrollera riktlinjerna i din kommun innan du gör detta. 

4. Torka dina kläder som man gjorde förr i tiden!

Roterande klädstreck är fortfarande ett av de billigaste och mest effektiva sätten att torka kläder. Det finns många enkla, lätta och billiga alternativ på Ikea till exempel. Det är jätteliten risk att kläderna krymper om du använder en klassisk torkställning, jämfört med att slänga in tvätten i en torktumlare som drar jättemycket el och inte alls är bra för miljön.  

Forskarna har kommit fram till att en vanlig 5kg elektrisk torktumlare kostar ungefär 4000kr per år när den används dagligen! 

Så nästa gång tvätten behöver torkas, överväga att följa dessa enkla steg för att minska belastningen på vår planet.

En tanke om “Miljövänlig tvättmaskin

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *