Miljövänlig tvättmaskin – Vilken ska du köpa?

Du som går i tankarna om att skaffa en ny och miljövänlig tvättmaskin kanske funderar på vad det är du ska ha i åtanke när du väljer ut en. En av de stora sakerna att ha koll på är energimärkning, som visar på hur energieffektiv tvättmaskinen är. Håll även utkik efter EU:s miljömärke, som garanterar att maskinen uppfyller vissa satta kriterier. Det finns också vissa funktioner som är särskilt bra och som är rekommenderade att titta efter, så att du kan tvätta kläder miljövänligt. Du kan läsa mer om dessa och hur de fungerar längre ner på den här sidan.

Tvättmaskiner som är bäst för miljön

Idag finns det många miljövänliga tvättmaskiner på marknaden att välja på. För att ha koll på vilka tvättmaskiner som uppfyller vissa minimikrav om miljövänlighet rekommenderas det att titta efter EU:s miljömärke, som bland annat innebär mindre användning av vatten, energi och tvättmedel, men också mindre buller. Du kan läsa mer om EU-märket och vad alla kriterierna är, samt se hur märket ser ut.

Tack vare den nya tekniken finns det nu många miljövänliga vitvaror. Energieffektiviteten är särskilt viktig när tvättmaskinerna används flitigt. Tvättstuga.se, expert på produkter och tjänster för tvättstugor, har listat några användbara tips vad du ska tänka på när du väljer energieffektiva tvättmaskiner för din energisnål tvättstuga, se mer information på deras sida.

Energiklasser för tvättmaskin

Bland de tvättmaskiner som anses vara miljövänliga finns det de som är mer eller mindre bra. Ett bra sätt att enkelt mäta detta på är genom att titta på energimärkning för tvättmaskiner, som är indelad i olika klasser som anger hur energieffektiva maskinerna är. Sedan 2021 används en skala som går från G till A, där A är de allra mest energieffektiva tvättmaskinerna; innan dess användes en skala från D till A+++, där A alltså var följt av tre ytterligare nivåer märkta med plustecken.

Nuvarande märkning Tidigare märkning
A A++++
B A+++
C A++
D A+
E B
F C
G D

I energimärkningen ingår även information om bland annat hur mycket som ryms i tvättmaskinen, hur mycket vatten den förbrukar, hur effektiv dess centrifugering är, med mera.

Hur kan man tvätta miljövänligt – 6 tips

Även med en bra tvättmaskin som är utformad för användarvänlighet finns det några saker att ha i åtanke för att uppnå bästa och mest miljövänliga tvätt, och för att minimera mängden vatten, energi och tvättmedel som används vid tvätten. Nedan följer sex stycken bra tips att följa för att få ett så bra resultat som möjligt.

1

Tvättmaskin med automatisk dosering

En bra funktion som du ska hålla utkik för och dra nytta av är en tvättmaskin med automatisk dosering. Till skillnad från andra tvättmaskiner, där du själv måste fylla på tvättmedel inför varje tvätt, fyller du här på en större mängd som maskinen därefter doserar ut baserat på hur full maskinen är. Självdoserande tvättmaskin minimerar du risken att använda mer tvättmedel än du behöver.

2

Satsa på miljövänligt tvättmedel

Välj alltid ett miljövänligt tvättmedel till tvättmaskinen, för att så mycket som möjligt minimera påverkan på miljön. För att hitta rätt är det en bra idé att hålla utkik efter svanenmärkning, som indikerar att medlet uppfyller strikta krav och kriterier inom miljö, hälsa och effektivitet, men också att dess förpackning är gjort av ett återanvändningsbart material. Du kan läsa mer om svanenmärkt tvättmedel på Svanens nordiska hemsida.

3

Välja ett energieffektivt program

Om din energisnål tvättmaskin har möjlighet till att tvätta med ett energieffektivt program – ett så kallat eco-program – är detta starkt rekommenderat. Det tar något längre tid, men sparar in mycket vatten och energi jämför med övriga program samtidigt som kläderna blir lika rena. Såvida du inte behöver få kläderna tvättade mycket snabbt bör detta därför vara det program som du väljer mestadels av tiden.

4

Använda smart tvättmaskin

En så kallad smart tvättmaskin är ett bra sätt att ytterligare optimera mängden vatten och tvättmedel som behövs till varje tvättning. En sådan här maskin använder sig av artificiell intelligens (AI) för att analysera hur mycket vatten och tvättmedel som behövs baserat på mängden tvätt och hur smutsig den är, och doserar sedan på egen hand ut den mest effektiva mängden.

5

Tvätta med full maskin

Detta är ett väldigt enkelt knep, som ändå är värt att ta upp. Försök att alltid tvätta med en full maskin, istället för att göra många mindre tvättar – på så sätt kan du enkelt minimera den totala mängden vatten och energi som går åt. Planera helt enkelt tvättningen, och gör bara undantag om du behöver få något plagg tvättat snabbt.

6

Hängtorka tvätten

Torktumlare är praktiska och snabba, men när du inte behöver få tvätten torr snabbt är det mycket bättre att istället hängtorka tvätten. Inte helt oväntat drar torktumlare mycket energi att använda, och det finns därmed mycket att spara genom att planera sin tvättning så att kläderna hinner hängtorka tills du behöver dem igen. Om du har ett inglasat uterum kan det dessutom gå mycket snabbt att hängtorka kläderna där när det är varmt.