Ta bort rödvinsfläckar – Bästa tips

Rött vin innehåller som bekant mycket av det röd-blåa färgämnet antocyanin, vilket mycket lätt kan tränga in i porösa material som kläder och dukar när det kommer i kontakt med dem och färga dem. Har du råkat ut för detta och behöver ta bort rödvinsfläckar? Det finns ett antal olika metoder att ta till för att bli av med fläckarna när du har spillt någonstans, och du kan på den här sidan läsa om hur några av de bästa går till.

Få bort rödvinsfläckar – Olika metoder

Det finns flera metoder för att få bort rödvinsfläckar efter att du har spillt på kläderna, duken eller något annat tyg, och du kan här ta del av de allra bästa tipsen. Läs vidare och prova sätten nedan, så är fläcken snart ett minne blott.

1

Handla snabbt för att ta bort vinfläckar

Har du precis spillt rödvin? Torka då upp så mycket av det som du kan så snabbt som möjligt, för det blir allt svårare ju längre det får sitta. Om du upptäcker en rödvinsfläck bara någon timme efter att du har spillt vinet kan det redan vara för sent för det här steget, men om du agerar snabbt går det att direkt bli av med mycket av eller hela fläcken.

2

Salt, bikarbonat eller potatismjöl

Visste du om att du kan bli av med fläckar av rödvin på kläder och dukar genom att använda dig av salt, bikarbonat eller potatismjöl? Det är enkelt: skölj tyget med vatten, häll på mycket valfritt av ovanstående material, och pressa det mot fläcken. Vänta ett tag på att det ska verka, avlägsna saltet/bikarbonatet/potatismjölet, och tvätta sedan plagget eller duken i tvättmaskin.

3

Varm mjölk

Kanske överraskande går det utmärkt att använda dig av varm mjölk för att ta bort rödvinsfläckar på kläder och dukar. Koka upp lite mjölk, låt den svalna något, och sänk sedan ner plagget så att fläcken är helt täckt av den varma mjölken. Låt den ligga kvar där i några timmar, och tvätta sedan plagget i tvättmaskin.

4

Diskmedel

Har du en matta eller liknande som är för stor för att gå in i tvättmaskinen? Ingen fara – använd metoden med salt, bikarbonat eller potatismjöl på den här sidan att få bort vinfläckar, och använd dig sedan av diskmedel blandat med varmt vatten för att med en ren trasa försiktigt gnugga rent mattan. Om mattan är mer känslig kan det istället för diskmedel vara bra att använda galltvål för en skonsammare tvätt.

5

Fläckborttagningsmedel

Har du redan provat ovanstående metoder utan att helt bli kvitt fläcken? Det finns fläckborttagningsmedel som till exempel Vanish, som fungerar bra på sådant som går att tvätta i maskin efteråt – det vill säga klädesplagg och dukar, men inte de flesta mattor. Läs och följ noga instruktionerna på paketet att hur tar man bort vinfläckar med fläckborttagning, och var medveten om att starka fläckborttagningsmedel kan riskera att bleka tyget något.

6

Vitt vin

Ytterligare en metod att ta till om övrigt inte har fungerat är att hälla vitt vin på rödvinsfläcken. Det är inte så tokigt som det låter: vitt vin saknar färgämnena i rött vin, och det går därmed att spä ut färgämnena på fläcken och tunna ut färgen. Se till att hälla rikligt med vitt vin, låt plagget ligga i det ett tag, och tvätta sedan i maskin.

Nedan kan du se en kort instruktionsvideo om hur vitt vin faktiskt kan fungera mot rödvinsfläckar.