Guide: Rengöring av tvättmaskin

Upplever du att din tvättmaskin luktar illa, och att detta kanske dessutom påverkar kläderna som du tvättar? Det är något som lätt kan hända på i och med att du tvättar smutsiga, fuktiga och svettiga kläder, men det är inget att oroa sig för då du lätt kan få bort dålig lukt i tvättmaskinen med några bra metoder.

På den här sidan kan du läsa både om anledningar till att dålig lukt i tvättmaskin kan ha uppkommit (och vad du kan göra för att undvika att det händer igen), och om hur du på bästa och enklaste sätt ska bära dig åt för att göra dig kvitt den. Du kan också läsa mer på testverket.se om deras tips om hur rengör man tvättmaskin.

Varför min tvättmaskin luktar illa?

Det finns flera möjliga anledningar till varför din tvättmaskin luktar illa, och en av de stora anledningarna är att tvättmaskiner är mörka och fuktiga utrymmen som gynnar bakterier och svamp. Det är också bra att tänka på att det inte bara är tvättmaskinen som kan lukta illa, utan även torktumlaren. På testverket.se hittar du fler tips om hur du rengör torktumlare och tar bort dålig lukt så att din tvätt kan dofta gott och fräscht!

För att undvika detta är det rekommenderat att du tar ut och torkar blöt tvätt snabbt efter att tvättprogrammet är färdigt, och att du lämnar både luckan och tvättmedelsfacket öppna för att vädra dem efter att programmet är avslutat. Tänk även på att för mycket tvättmedel kan leda till att rester blir kvar som leder till mögel.

Rengör tvättmaskinen ofta med hjälp av tipsen nedan, och använd ättika för att neutralisera dåliga lukter.

Bästa tips av rengöring tvättmaskin

Nedan hittar du en samling av de allra bästa tipsen på hur du ska bära dig åt vid rengöring av tvättmaskin. Gör helst detta inte bara när ett problem med lukt har uppstått, utan få gärna in en vana av att rengöra tvättmaskinen med viss regelbundenhet för att också undvika kalklagringar.

Många av rengöringstipsen för tvättmaskin är enkla, men en video kan göra det lättare att förstå. Det är också en bra idé att se instruktionsvideon om hur du rengör tvättmaskin och torktumlare.

Rengöra tvättmaskin med ättika & bikarbonat

Ett bra sätt att rensa tvättmaskin naturligt är rengöra tvättmaskin med ättika och bikarbonat, för att på ett enkelt sätt få bort unkna eller på annat sätt otrevliga lukter, och att samtidigt göra dig av med kalklagringar, bakterier och mögel. På testverket.se kan du läsa mer om hur du tvättar med ättika och hur det hjälper till att ta bort dålig lukt. Det rekommenderade är att rengöra tvättmaskinen på det här viset en gång i månaden för att förebygga problem, samt vid behov när lukter har dykt upp.

Gör så här:

  1. Tillsätt bikarbonat i tvättmaskin: Blanda två matskedar bikarbonat med två matskedar vatten, och häll detta i tvättmedelsfacket.
  2. Tillsätt sedan ättika i tvättmaskin: Häll några deciliter ättika i tvättmaskinens trumma.
  3. Kör sedan ett tvättprogram med i övrigt tom tvättmaskin på 90 till 95 grader varmt.

Rengöra tvättmaskin med diskmaskinstablett

En annan mycket enkel metod är att rengöra tvättmaskin med disktablett. Lägg helt enkelt i en vanlig disktablett av samma typ som du använder i diskmaskinen i tvättmaskinens trumma, och kör sedan ett tvättprogram på 90 till 95 grader utan något annat inuti. Torka av trumman när programmet är färdigt, och låt sedan luckan stå öppen så pass länge att maskinen hinner bli helt torr invändigt.

Rengöra tvättmaskin med citronsyra

Visste du om att du också kan rengöra tvättmaskin med citronsyra? Mät upp 100 gram citronsyra och häll det i tvättmedelsfacket, och kör sedan tvättmaskinen på ett program på 90 grader med inget annat inuti. När detta är färdigt lägger du i tvättmedel i tvättmedelsfacket och kör ytterligare ett tvättprogram på 90 grader med tom maskin, för att avlägsna lossnad smuts.

Rengöra tvättmedelsbehållaren

Generellt behövs inte tvättmedelsfacket tvättas manuellt, då den största majoriteten av moderna tvättmaskiner är självrengörande, men det kan finnas fall då rester från tvättmedel har fastnat i facket. Lyft då ut facket (eventuellt behöver du trycka ner en låsanordning i facket), lägg det i blöt och gnid bort resterna med en trasa eller en gammal tandborste. Torka av facket och sätt sedan tillbaka det i maskinen.

Rengöra filtret i tvättmaskinen

Ibland kan tvättmaskinens filter bli igentäppt eller fånga upp småsaker som har lossnat från kläderna eller råkat komma med på tvätten, vilket kan leda till flera problem. Gör så här:

  1. Stäng av vatten till maskinen och dra ut kontakterna.
  2. Öppna serviceluckan och töm ut vatten från avloppsslangen i en behållare.
  3. Skruva av filterlocket och plocka bort ludd och annat som har fastnat.
  4. Rengör filtret med vatten, sätt tillbaka det, och stäng luckan igen.

Rengöra gummilisten i tvättmaskinen

Gummilisten på insidan av tvättmaskinen är lätt att glömma bort, men är ett ställe där kalkavlagringar och smuts har särskilt lätt för att bildas. När du ska rengöra den använder du helt enkelt en tvättsvamp och spann med varmvatten och rengöringsmedel, och tvättar noga på och runt alla listerna. Kör därefter ett tvättprogram med tom maskin för att bli av med rengöringsmedlet.