Gemensam tvättstuga i BRF

För dig som bedriver en bostadsrättsförening och ska bygga eller renovera är det en vanlig och platseffektiv lösning att ha en gemensam tvättstuga för alla inneboende, ofta placerad antingen i källaren eller på vinden. Den stora fördelen är att mycket utrymme därmed frigörs på varje boyta jämfört med om varje boende hade haft en privat tvättstuga, men lösningen innebär också att boende uppmuntras att planera sin tvätt och att göra färre men större tvättar – vilket ju leder till att en mycket mindre mängd vatten och energi går åt. På den här sidan kan du läsa om olika lösningar för BRF:er som önskar ha gemensamma tvättstugor.

Helhetskoncept för BRF tvättstuga

För den som inte arbetar med bygge och renovering regelbundet är det ofta bäst att anlita ett företag som erbjuder helhetskoncept för BRF tvättstuga och kan hjälpa dig med allt från planering och rådgivning till installation, reparation och underhåll. Ett företag att nämna är Tvättstuga.se som har lång erfarenhet av att bygga tvättstugor för bostadsrättsföreningar. De erbjuder en helhetslösning att bygga tvättstuga med helentreprenad som innebär att de tar hand om allt du behöver när du bygga tvättstuga för BRF, från planering till installation och även reparation. Och behöver du renovera istället för att bygga tvättstuga så hjälper de dig också med det.

Det är lätt att tänka att man har erfarenhet från egna tvättstugor, men det är skillnad när det handlar om gemensam användning, inte minst utifrån perspektivet kring underhåll och reparation, då BRF tvättstuga utsätts för mycket mer slitage varje dag än privata sådana.

Tvättstugelösningar för bostadsrättsföreningar

När du tillsammans med en firma planerar professionella tvättstugelösningar för BRF:er råder andra omständigheter än vid privata tvättstugor. En sådan är att maskinerna kommer att användas oftare och mer, och att det därför är särskilt viktigt att de är effektiva vad gäller både energi och vatten. Något annat att ha i åtanke är att gemensamma tvättstugor används av många olika människor som har olika mycket erfarenhet och kunskap inom teknik: välj därför en lättanvänd maskin.

Boka gemensam tvättstuga med bokningssystem

Alla BRF:er utom möjligtvis de allra minsta behöver ett bra och fungerande tvättstuga bokningssystem för att det ska bli ordning och reda, och så att alla boende kan förvänta sig att tvättstugan är ledig när de går dit. Det finns flera bra lösningar här – antingen en klassisk tvättstuga bokningstavla, som är lätt för alla att använda oavsett teknikvana, eller ett digitalt bokningssystem där de boende kan boka en tid via sin mobiltelefon eller dator. De har alltså olika fördelar, och vad som passar bäst beror på vilka som kommer att använda tvättstugan. Det finns fler företag som erbjuder digitala system och Tvättstuga är ett av dem. Med deras digitalt bokningssystem DinBox kan du boka tvätttid hemifrån från din dator eller mobiltelefon. Systemet är enkelt för alla att använda och alla boende kan se lediga tider, boka och avboka sin bokning.

Professionella tvättmaskiner

För tvättstugor som är särskilt hårt belastade av många boende kan det vara lämpligt att titta efter robusta professionella tvättmaskiner för fastighets- och industrianvändning, som klarar av hårdare tryck. Beroende på behov kan det också vara lämpligt att skaffa särskilda tvättmaskiner som klarar av större saker som mattor. Se därför noga efter vilka behov som just din BRF tvättstuga har och diskutera saken med en professionell firma som kan hjälpa dig med planering, rådgivning, installation och underhåll av det du behöver till din situation.

Torktumlare, torkskåp eller torkrum?

Funderar du på vad du ska välja mellan torktumlare, torkskåp och torkrum till din BRF tvättstuga? En kombination är ofta det bästa, då de alla har olika fördelar:

  • Torktumlare är kompakta, snabba och energieffektiva, och är därför en bra lösning när det är många som använder den gemensamma tvättstugan.
  • Torkskåp är bra som komplement till torktumlare då vissa kläder inte går eller bör torktumlas.
  • Torkrum är särskilt praktiska för den som behöver torka en större mängd kläder, och är därför väldigt användbara om det finns många boende med familj.

Manglar i tvättstuga

För att få sina skrynkliga kläder släta är en bra lösning som alternativ till strykjärn en mangel, som kläderna dras genom för att släta ut dem. Bland annat är de bra för boende med allergier då de till skillnad från strykjärn inte bränner dammpartiklar, och är också väldigt lätta att använda. Det finns kallmanglar, som är ett sätt att spara energi, men det absolut vanligaste och mest tideffektiva är varmmanglar, som använder sig av ånga och elektricitet för att föra fram tyget och släta ut det. Du hittar ett stort sortiment av olika manglar till tvättstugan hos Tvättstuga.se som är experten på vitvaror och hushållsmaskiner. De erbjuder professionella manglar av olika slag och man kan välja kallmangel, varmmangel eller strykmangel för gemensamma tvättstugor.

Tvättbänkar & Tvätthoar

Tvättbänkar och tvätthoar – ibland som två enheter, ibland kombinerad i ett, och ibland modulära så att de kan utökas efter hand som behov tillkommer – är så gott som ett måste i ett våtrum som används gemensamt i en BRF för att de boende enkelt ska kunna vika och organisera sin tvätt. Tvätthon fyller också en viktig funktion i att den låter dig för hand tvätta av större saker än vad som går in i tvättmaskinen, eller som inte är lämpliga att tvättas i maskin. Letar du efter en tvättbänk eller tvättho till tvättstuga? Tvättstuga.se erbjuder högkvalitativa rostfria tvättbänkar och tvätthoar i många storlekar och prisklasser. De hjälper dig att hitta rätt tvättbänk till din BRF tvättstuga.

Tvättvagn

I en privat tvättstuga är det vanligt att helt enkelt använda en tvättkorg, men i gemensamma tvättstugor i BRF:er är det istället ofta en tvättvagn med hjul som gäller för att enkelt och effektivt kunna förflytta tvätten. Detta är alltså en vagn med galler till golv och väggar, för att förhindra problem med fukt, som har hjul och höj- och sänkbara ben för att enkelt kunna flytta omkring tvätt, och som med fördel anpassas efter både din egen höjd och höjden på arbetsytan eller utrustningen.