Saker att tänka på när man ska köpa en tvättmaskin

miljövänlig tvättmaskin

Enligt min beräkning finns det cirka 150 olika tvättmaskinmodeller som säljs i Sverige idag. Hur ska du kunna välja mellan alla dessa?

Det inkluderar allt från standard front- och toppmatade till kompakta, allt-i-ett och andra speciella varianter. Det är ett antal stora märken som dominerar marknaden – men det finns vissa uppstickare som är nya på marknaden som också har bra tvättmaskiner till bra priser.

Så hur ska du kunna välja tvättmaskin? Det vanligaste är att man väljer en budget, hittar något som ser bra ut den den prisklassen och sedan hoppas du på det bästa. I värsta fall låter du försäljaren i butiken välja åt dig – men kom ihåg att de ofta får provision på allt de säljer, så de har stora intressen att sälja den den tvättmaskinen som de tjänar mest på – inte den som är absolut bäst för dig! Tänk på den här artikeln som din snabbguide till att välja rätt tvättmaskin, som förhoppningsvis leder dig till den perfekta tvättmaskinen för ditt hem.

Frontmatat eller toppmatad?

Utöver det uppenbara – luckan är antingen på framsidan eller ovansidan – finns det några signifikanta skillnader mellan de två modellerna. Dessa distinktioner hjälper dig att informera ditt inköp, eftersom varje tvättmaskin du tittar på kommer att vara antingen front- eller toppmatad.

En titt på prestanda

Vi har granskat dussintals tvättmaskiner. Medan vi fortfarande har en lång väg att gå innan vi testat alla modeller på marknaden har de frontmatade tvättmaskinerna visat sig fungera bättre på att få bort fläckar än de toppmatade.

Toppmatade tvättmaskiner är i allmänhet mindre effektiva eftersom de tenderar att använda mer vatten under rengöringscykler än de som är frontmatade. Så vi föreslår att du håller dig till de frontmatade tvättmaskinerna om du vill göra ett klimatsmart val.