Varför luktar min tvättmaskin illa

Har din tvättmaskin börjat luktar illa? Det beror oftast på att du tvättar i för låga temperaturer och använder en för liten mängd tvättmedel. Då kan vidrig lukt förekomma i tvättmaskinen eller i själva tvätten. Du måste därför relativt regelbundet tvätta i minst 60 ºC, och även se till att använda lagom mängd miljövänligt tvättmedel i enlighet med leverantörens anvisningar.

Vidare kan du använda en tvättmaskinsrengöring från någon av de större leverantörerna för att rengöra tvättmaskinen. Det hjälper till att ta bort äcklig lukt och minimerar risken för att det bildas mer äcklig lukt i framtiden.

När tvättmaskinen inte centrifugerar

Det kan finnas många anledningar som resulterar i att tvättmaskinen inte centrifugerar som den ska. De flesta tvättmaskiner har ett skydd mot att centrifugera med vattnen i. Du måste först undersöka om det finns vätska i maskinen att och att avloppsslangar inte är proppade. Likaså bör luddfiltret och pumpen genomsökas om man behöver sätta igen det igen det.

Vanligtvis är det en av två saker:

 1. Undersök om något har fastnat i impellern i silen bredvid rensluckan.
 2. Avloppsslangen har för låg krök (eller har trillat ner bredvid tvättmaskinen), vilket gör att vattnet inte åker ut som det ska

Om allt är i sin ordning, bör du undersöka om trumman snurrar som den ska. Om den inte gör det, eller om den går väldigt långsamt, bör du undersöka närmare och se om det är något i tvättmaskinen som inte bör vara där. Kanske har något barn slängt in något?

Om trumman går att snurra relativt enkelt, ska du undersöka att remmen är som den ska. Viktigt att känna efter att den sitter åtspänd som den ska vara.

Om allt ovanstående är fungerar som det ska så kan det vara fel på motorn i tvättmaskinen eller motorstyrningen, och då måste du höra av dig antingen till återförsäljaren eller direkt till leverantören.

Är Whirlpools tvättmaskiner bra?

Det är många som har en förutfattad uppfattning att Whirlpools produkter har låg kvalité. Även om detta visserligen var sant ett par år sedan – har produkterna vi provat visat sig vara av hög klass. Även om vi inte kan jämföra Whirlpool med de dyrare tyska märkena som t.e Miele, så är de väldigt prisvärd och har visat sig fungera ypperligt bra! Om du vill ha den snyggaste ”finishen” så ska du inte kolla på Whirlpool.

Vi tycker Whirlpools tvättmaskiner är snygga och har bra program. De saknar en del av de mer avancerade programmen såklart – men det är sällan som vi använder dem så vi tycker inte det är någon större nackdel.

Även om det från början var framförallt IKEA som säljer produkterna så är det till Whirlpool man får vända sig vid problem. Idag kan man köpa produkterna hos de flesta återförsäljare. De flesta av deras maskiner ska vara godkända för användning i över 20 år.

Vi rekommenderar att handla dina Whirlpool-produkter på Tretti.se.

Är tvättmaskin med torktumlare bra?

är tvättmaskin med torktumlare bra

En tvättmaskin som även fungerar som en torktumlare har både fördelar och nackdelar. Många undrar över hur bra en kombinerad tvättmaskin med torktumlare är jämfört med två separata maskiner. Nästan alla tvättmaskiner med inbyggd torktumlare på marknaden idag tvättar lika bra. Det är i torkningen som du märker skillnaden. Frågan är om det är det optimala för just dig?

Är det verkligen lika bra att ha integrerad torktumlare i tvättmaskinen?

Det är som sagt först vid själva torkningen som du kommer märka skillnad. De flesta maskinerna med inbyggd torktumlare har stora problem att göra tvätten lika torr som en traditionell torktumlare.

Anledningen är att de traditionella torktumlarna delar upp fukten genom ett smalt ”luddfilter” och vattenavloppet, medan i de flesta kombimaskiner går allt rakt igenom en helt vanlig klassisk avloppsslang. Detta innebär att de flesta kombimaskinerna faktiskt kör en ordentligt sköljning halvvägs i torkningen. De brukar ta längre tid och torkar inte som sagt inte lika torrt. Ett klassiskt knep är att ställa upp luckan på maskinen under torkningen och sedan ventilera ut fukten. Då blir tvätten nästan helt torr!

Värmepump-teknologi är att föredra!

Bland de absolut bästa kombimaskinerna kan man definitivt jämföra rättvist med både de specialiserade varianterna. Dessa har inbyggd kondensatortork. Det är inte alla som har det dock, så var noggrann när du köper att funktionen finns. Tanken är att kondensatorkare är att den används som i nyare värmepumpar. Genom att snabbt kyla ner den varma luften som hjälper till att torka och sedan återanvända den, lyckas dessa maskiner att leverera ett fantastiskt resultat. Du har två kombimaskiner som torkar 100% torra. Samsung har en tvätt/tork kombi-maskin som vunnit Bäst i Test och är väldigt prisvärd som har olika tvätt- och torkprogram som kan användas antingen som renodlad tvättmaskin eller som torktumlare, eller i kombination med varandra. Dessutom har du LGs tvätt/tork kombi-maskin med plats för hela 8kg tvätt och en årlig energiförbrukning på endast 1078 kWh/år. Därför är denna kombimaskin ett fantastiskt alternativ för större familjer

Rengöra tvättmaskin

rengör tvättmaskinen

Bästa tipsen för att rengöra din tvättmaskin. Läs vidare så kommer du lära dig hur man kan göra rent en tvättmaskin med citronsyra, bikarbonat eller ättika!

Bästa tips för att göra rent din tvättmaskin

Även tvättmaskiner som egentligen finns för att hjälpa oss att få saker och ting rena behöver faktiskt rengöras. Något som många verkligen missar och detta gäller i synnerhet tvättmaskinen. Vi ska nu titta lite närmare på tvättmaskinen och ge några konkreta tips om hur du ska kan gå tillväga för att rengöra den. Det inte är dock så konstigt att tvättmaskinen blir smutsig och att den behöver rengöras. Dels så har vi det naturliga – all smuts från det du tvättar fastnar i den. Detta

“ Kläderna som du tvättar kan “ta smak” av den dåligt tvättade maskinen. Oavsett om du använder sköljmedel eller inte så kan kläder och textilier lukta unket efter en tvätt i en smutsig tvättmaskin “

Vidare så kan vi skylla på miljön i tvättstugan som en annan viktig orsak. Att det är varmt och fuktigt där inne ger en bra grogrund för exempelvis mögelangrepp. Om det luktar unket ur trumman på din tvättmaskin – ja, då är det väldigt nödvändigt att agera direkt och rengöra den.

Annars finns det en risk att kläderna luktar unket även om du använder ett väldoftande sköljmedel. Som tur så är det ingen större sak att rengöra en tvättmaskin och det handlar heller inte om ett längre projekt som kräver en massa speciella – dyra och starka – rengöringsmedel. Nej, de tips vi ska ge är skonsamma både för miljön utan att kosta din plånbok för mycket!

Rengöra tvättmaskin med ättika & bikarbonat

Det bästa tipset för att rengöra din smutsiga tvättmaskin innebär att du använder dig av ättika – något som går att köpa i den lokala livsmedelsbutiken – och bikarbonat. Bikarbonat fungerar dessutom bra även vid andra delar inom städning – vi kan nu berättaatt det går utmärkt att använda bikarbonat för att lösa upp till exempel stopp i avloppet (häll bikarbonat i handfatet, fyll på med vinäger,  låt det dra in, koka upp vatten och häll i – klart) och även för att rengöra kylskåpet med en fuktig trasa.

Själva tanken är att bikarbonat lockar fukt och dålig lukt till sig, medan ättika effektivt tar bort avlagringarna. Gällande just tvättmaskinen så har bikarbonat och ättika därför perfekta egenskaper och vi tänkte visa hur maximerar detta för att få ut så mycket som möjligt:

 • Blanda tre matskedar bikarbonat med tre matskedar kallt vatten. Rör ihop till en liten smet. Det här kommer att vara ditt ny tvättmedel från och med nu.
 • Mät upp tre deciliter ättika och häll detta direkt ner i trumman i tvättmaskinen. Blandningen av bikarbonat & vatten häller du där tvättmedlet ska placeras – viktigt att inte använda vanligt tvättmedel samtidigt som du gör detta!
 • Kör ett valfritt program på högsta värme. Helst 90 grader om du har möjlighet att köra så varmt.
 • Avsluta till slut med att rengöra runt öppningen ordentligt med en svamp. Därefter kan du torka av maskinen med lite varmt vatten på en trasa.

Alternativ två är att göra rent tvättmaskinen med citronsyra

Nackdelen med ättika är att det har en väldigt stark lukt som många inte står ut med. Vissa klarar, helt enkelt, inte av lukten och dessutom så har ättika en viss frätande egenskap som gör att man bör använda ordentliga handskar som man inte är rädd om. Så räkna med att om du använder ättika så kommer du att känna hur det blir lite tungt att andas i värsta fall, men det är inte något som är farligt – även om det är obehagligt.

“ Vanlig citronsyra och askorbinsyra ger tvättmaskinen en härlig doft. Kör det längsta programmet på en så hög temperatur som möjligt. Gärna 90 grader. Resultatet blir förvånansvärt bra “

Här kommer lite extra tips kring ett annat alternativ då det kommer till att göra rent din tvättmaskin. Du kan nämligen använda både citronsyra och askorbinsyra för att göra rent. Dessa båda syror tar bort allt mögel bland annat. Dessutom ger de en fantastisk doft som kommer att sprida sig till hela huset om du har tur.

Viktigt med rätt mängd citronsyra i tvättmaskinen

Så vad behöver du?: Vatten – 4 liter. Cirka tio diskmaskinstabletter. En fjärdedels påse askorbinsyra. Samt lite citronsyra – behövs inte särskilt mycket.

Följ den här guiden:

 1. Blanda citronsyran och askorbinsyra i ljummet vatten. Det ska vara cirka 30 grader varmt. Häll därefter ut fyra liter vatten i direkt i trumman och häll sedan på med blandningen du precis gjorde av de båda syrorna.
 2. Slå igång din tvättmaskin på det varmaste programmet, gärna 90 grader och om du har en sköljningsprogram, aktivera det i slutet. Kör det längsta programmet du har.
 3. Töm filtret.
 4. Ta 5 stycken diskmaskinstabletter och stoppa dessa i facket där du normalt häller tvättmedel. Kör nu det varmaste programmet ytterligare en gång.
 5. Ta en tvättsvamp och rengör gummikanterna.
 6. Har du eftersköljning kan du göra det nu, efter du kört varmaste programmet ytterligare en gång.
 7. Nu är det viktigt att du lämnar luckan öppen hela natten så det torkar ordentligt.
 8. Färdig!

Vi hoppas du ska bli nöjd med hur ren tvättmaskinen blivit. Kommentera gärna om du förslag på förbättringar eller andra synpunkter!

Hur länge tvättar en tvättmaskin

Om du just har köpt en ny tvättmaskin, eller du har sett våra tvättmaskinrecensioner , har du märkt de verkar tvätta längre och längre. Vi har märkt det också – tvätttiderna blir längre och längre men orsakerna är rimliga ibland – det är för att spara på energi och vatten , samtidigt som du får dina kläder torra och rena.

Idag tvättar tvättmaskinen dina kläder genom att förlita sig mer på tvättmedlets kemiska verkan än mekaniska åtgärder på själva maskinen. Detta kan vara bra för din plånbok och miljö, men det kommer att innebära en förändring i tvättvanor för att rymma den längre cykeltiden.

Du kan dra nytta av off-peak eller el-prissättning vid tidig användning om du har rätt elmätare ( smarta mätare ). Tvättning över natten kan kosta mindre, särskilt om du tvättar i varmt eller varmt vatten. För att få ut mesta möjliga av de längre ”normala” programmen behöver du helst en fördröjnings startfunktion för att starta programmet vid högtider och / eller ett sköljhållningsalternativ för att förhindra att krökningen eller färgen löper tills kläderna hänger på torr.

Intressant, minsta cykeltiden på en frontlastare har faktiskt sjunkit – från 87 minuter för ett decennium sedan till 49 minuter idag. Tänk på att dessa siffror är baserade på mindre belastningar. Om du lägger en full belastning i vissa frontlastare, dubbelar den och ibland tredubblar antalet (6 timmar för full belastning!). Lyckligtvis fyller inte många människor sina tvättmaskiner till kapacitet, men många tror att de gör det.

Vissa tillverkare lyssnar på konsumenter och gör samordnade ansträngningar för att hålla de mest använda programtiderna så korta som möjligt, samtidigt som de erbjuder intensiva tvättalternativ för dem som vill ha det. Å andra sidan ökar vissa tillverkare de mest använda programlängderna och, trots att de erbjuder snabba tvättprogram, rekommenderas de vanligtvis inte för full belastning. Med ökningen av tvättmaskinens kapacitet , misstänker vi också att vissa tillverkare ökar programtiden för att hantera belastningen på en full belastning – 18 kg kan orsaka ganska mycket värme i en maskin, så de måste nog sluta och börja svalna från de maximala belastningarna.

Har du hela dagen?

I en av våra tvättmaskiner testade en bricka i tre timmar och 10 minuter ! Det var definitivt inte en modell för dem som gör all sin tvätt på en morgon. Det använde också mycket energi jämfört med andra maskiner, så det låga köpeskillingen kan ha fångat några människor ute, för det skulle säkert kosta mycket att springa! En orsak till att den använde mycket energi är att även om det var kallt, det fortfarande värmde vattnet till 30 ° C i 25 minuter under sin första sköljcykel – och även om det hade en ”snabb” tvättcykel var det bara rekommenderas för användning med en halv belastning.

Om cykeltiden inte är ett problem för dig eller om du gillar att tvätta i högtider, bör de alltmer långa programmen inte vara för mycket av en oro – men om du är en av dem som gillar att göra saker i ett sittande, det kan vara värt att titta på en topplastad tvättmaskineller snabbkompressor. Kolla in vår köpguide för tvättmaskinen  för mer information om vad du ska leta efter.

Tvätta skor i tvättmaskin

skor i tvättmaskin

Kan du lägga skor i tvättmaskinen? Ja det kan du absolut! Många av oss inser inte att de flesta typerna kan tvättas i maskinen, vilket hjälper till att spara både tid och pengar. Oavsett om du har haft en lerig promenad genom parken, eller dina barn har kommit hem från skolan, kan leriga skor tvättas i tvättmaskinen, så släng dem inte ut ännu. Vi har allt du behöver veta om hur du tvättar skor i tvättmaskinen!

Steg 1: Läs etiketten

Innan du gör någonting annat, läs alltid vårdmärket på dina skor för att se om de kan tvättas eller inte. Etiketten kommer att föreslå det bästa sättet att tvätta skor baserat på vilken typ av tyg de är gjorda av. Om dina skor inte kan tvättas helt (antingen i maskinen eller för hand) kan en gammal tandborste användas för att avlägsna uppenbar smuts. Du kan också använda en fuktig trasa som ett alternativ till tvätt.  

Steg 2: Förbered dina skor

För att förbereda dina skor för tvättmaskinen, ta bort snören och skrubba eventuell smutsig smuts från ytan – du kan använda en gammal tandborste för att komma in i mindre områden som ögonlock och en större, stivborst borste för själva ytan. För mer uppenbar eller envis smuts, håll skorna under en löpande kran för att ta bort överflödiga skräp och fläckar. Att ta tid att förbereda dina skor så här hjälper tvättmaskinen att göra sitt jobb effektivt och effektivt.  

Steg 3: Skydda dina skor (och öronen!)

Det är en bra idé att poppa dina skor och dina snören, inuti en mesh tvättväska för att skydda dem från att bli snagged på insidan av trumman. Om du inte har en tvättväska, är en tom kuddväska ett bra alternativ. Om du någonsin har provat att tvätta skor så vet du att det kan bli lite bullrigt, så gör resten av tvättvattnet med handdukar. Dessa kommer att fungera som en buffert som hjälper till att stoppa dina skor och slår mot trumman under tvätten.  

Steg 4: Förbered din maskin

Snarare än att välja en varm tvätt, behåll vattentemperaturen i en svalare 30 grader för att förhindra att dina skor färgar eller bleknar. Detta är särskilt viktigt om du tvättar PU eller PVC, eftersom du inte vill skada beläggningen. Använd ett gott färgmedel, som Persil Powercaps Color tvättkapslar . Poppa en keps in i trumman innan du lägger dina handdukar och sedan dina skor.

Steg 5: Lufttork

Det är en bra idé att lufta torra dina skor istället för att torka dem. De höga värmerna i torktumlaren kan orsaka att lite av limet smälter, vilket gör att dina skor är sårbara för att bryta. Sätt dina skor på ett varmt ställe, och popa några scrunched upp tidningen inuti. Detta bidrar inte bara till att absorbera överskott av fukt, men också att dina skor torkar i rätt form så att du vet att de kommer att vara så bekväma som någonsin.  

Oavsett om vi kollar från ett möte till nästa eller bara försöker hålla koll på barnen, så går våra skor säkert igenom och vi slår vad om att du har stött på några ganska ovanliga fläckar.


Saker att tänka på när man ska köpa en tvättmaskin

miljövänlig tvättmaskin

Enligt min beräkning finns det cirka 150 olika tvättmaskinmodeller som säljs i Sverige idag. Hur ska du kunna välja mellan alla dessa?

Det inkluderar allt från standard front- och toppmatade till kompakta, allt-i-ett och andra speciella varianter. Det är ett antal stora märken som dominerar marknaden – men det finns vissa uppstickare som är nya på marknaden som också har bra tvättmaskiner till bra priser.

Så hur ska du kunna välja tvättmaskin? Det vanligaste är att man väljer en budget, hittar något som ser bra ut den den prisklassen och sedan hoppas du på det bästa. I värsta fall låter du försäljaren i butiken välja åt dig – men kom ihåg att de ofta får provision på allt de säljer, så de har stora intressen att sälja den den tvättmaskinen som de tjänar mest på – inte den som är absolut bäst för dig! Tänk på den här artikeln som din snabbguide till att välja rätt tvättmaskin, som förhoppningsvis leder dig till den perfekta tvättmaskinen för ditt hem.

Frontmatat eller toppmatad?

Utöver det uppenbara – luckan är antingen på framsidan eller ovansidan – finns det några signifikanta skillnader mellan de två modellerna. Dessa distinktioner hjälper dig att informera ditt inköp, eftersom varje tvättmaskin du tittar på kommer att vara antingen front- eller toppmatad.

En titt på prestanda

Vi har granskat dussintals tvättmaskiner. Medan vi fortfarande har en lång väg att gå innan vi testat alla modeller på marknaden har de frontmatade tvättmaskinerna visat sig fungera bättre på att få bort fläckar än de toppmatade.

Toppmatade tvättmaskiner är i allmänhet mindre effektiva eftersom de tenderar att använda mer vatten under rengöringscykler än de som är frontmatade. Så vi föreslår att du håller dig till de frontmatade tvättmaskinerna om du vill göra ett klimatsmart val.

Tvättmaskiner som kräver lite vatten – finns de?

tvättmaskin vatten

Idag hävdar många, om inte de flesta tvättutrustningstillverkare titeln ”vatteneffektiva” för åtminstone en del av sina maskiner, och frågar frågan: Har denna fras någon verklig betydelse vid tvätt och industrin på denna punkt?

Fler och fler företag försöker bevisa sin gröna trovärdighet, men även de mest ”vatteneffektiva” traditionella kommersiella maskinerna använder fortfarande 2,5 eller mer liter (9,5 liter) vatten per kilo tvätt. Den enkla sanningen är att när en maskin är beroende av vatten att rengöra, är det bara så långt du kan gå mot riktigt bevarande.

För att skjuta förbi denna platå, snarare än att titta på maskiner som bara använder vatten effektivt, bör vi titta på maskiner som använder mindre vatten, period.

Tvättmaskiner

Så hur ser en tvättmaskin utan flera gallon vatten i varje last även ut?

I en tvättmaskin med lågvatten måste det mesta av vattnet bytas ut av ett annat medium som kan tjäna samma syfte att transportera smuts och jord bort från tygerna. I detta fall är detta medium revolutionerande XOrb-teknik. XOrbs fäller faktiskt omedelbara jordar och färgämnen i sin struktur när de introduceras i en fuktig miljö.

Tänk på det som en svamp, gnugga försiktigt tvätten och sedan absorbera smutsen som släpps ut och bär den bort – istället för att behöva vatten skölja bort det.

Funkar det?

I det här fallet, ja! Det är verkligen så enkelt.

Liksom alla tekniker har lågvattenmaskiner tagit tid att ta på, men hotell och kommersiella tvättmaskiner använder dem verkligen otroliga resultat i både vatten och energibesparingar, samtidigt som de upprätthåller renhetsgraden som kunderna förväntar sig och förlänger linjelivslängden.

Hur får man bort rödvinsfläckar?

rödvinsfläkar
Spillt rödvin på din vita blus eller skjorta? Nu gäller det att skynda sig. Snabbt av med den och på men Vanish – helst gel, men det funkar bra med spray också. Gnugga försiktigt in fläcken, samt cirka 2-3 cm utanför. Låt ligga i 15 min (mer om fläcken torkat in men var försiktig med känsliga material som siden, då bör den inte ligga för länge i Vanish) Kör direkt i tvättmaskinen efter 15 minuter, kör så varmt det går(…men återigen… är det siden eller annat känsligt material så kör på anvisat program, 30 grader eller kallt) Jag lovar, är du snabb med vanish så går rödvinsfläckarna bort tom i 30 grader.